Menu

Faq

Ontkoppelingsmat JA of NEEN :

Tegenwoordig krijgen we meer dan vroeger de vraag of een ontkoppelingsmat onder de tegels nodig is bij grootformaat tegels en bij vloerverwarming.

De aankoop en eventuele plaatsing van dit soort mat is niet goedkoop waardoor de klant zich al snel vragen stelt bij het nut. Is dit echt nodig.

Op basis van onze ervaringen en de technische informatie van onze tegel en lijmen producenten kunnen wij U gerust stellen, neen een ontkoppelingsmat is niet absoluut noodzakelijk.

Uiteindelijk zal het steeds de plaatser zijn die finaal zal beslissen of hij al dan niet plaatst zonder een ontkoppelingsmat.

Wat wel absoluut noodzakelijk is bij grootformaat tegels en bij vloerverwarming.

* Droogtijd chape 4 weken. Nadien dient de vloerverwarming gradueel te worden opgestart gedurende een vaste cyclus (gemiddeld 7 dagen)

* De randstrookisolatie pas verwijderen nadat de vloertegels zijn geplaatst. Immers deze strook zal een buffer vormen tussen de muren en tegels.

* Steeds gebruik maken van een flexlijm type C2TE - S1 of zelfs C2TE - S2 deze lijmen zijn vervormbaar tot 5mm.

* Uitzetvoegen in de chape respecteren

* Opvoegen met elastisch materiaal, zand/cement is sterk af te raden

* 100% verlijmen van de vloertegels al dan niet door middel van dubbele verlijming

 

Wanneer al deze zaken worden gerespecteerd dan is een ontkoppelingsmat geen meerwaarde en niet nodig.

Er is geen regel in België die deze mat verplicht of die 100% kan garanderen dat dit soort mat effectief werkt en nodig is.

De reden waarom men tegenwoordig zoveel mogelijk een ontkoppelingsmat voorstelt ligt enerzijds in het feit dat de producent dit enorm promoten naar architecten en professionelen. Anderzijds omdat ook de uitvoerder hier geld kan aan verdienen. Echter zien we liever dan een klant zijn budget investeert in een goede vloerder, goede lijm maar vooral een goede vloer. Omdat deze ontkoppelingsmat een deel van een bduget wegneemt schiet er minder over om een goede plaatster te nemen en om een kwalitatieve vloer te nemen. Wat ben je met een slechte vloer die snel zal krassen en verslijten ?

 

Afwerkingsprofielen terrastegels 2 cm dikte

Progress profiles heeft nieuwe afwerkingsprofielen voorgesteld om de buitenzijde van uw terras af te werken. Je kan dit afwerken met een betonnen of natuursteen boordsteen.

Deze kleuren zijn echter niet altijd mooi te combineren met uw terrastegel. Wanneer je bijvoorbeeld een houtlook tegel plaatst is deze niet mooi af te werken met beton of andere natuursteen.

De profielen bestaan in verschillende modellen en hoogtes.

 

progress profiles conducto tegels progress profiles

Kom deze profielen bekijken in ons indoor terraspark. Meer dan 250 soorten keramische tegels gepresenteerd

 

Onderhoud tegels :

Omdat wij zoveel vragen krijgen over het correct onderhouden van keramische tegels wil ik hier nog even op terug komen.

Een keramische tegel heeft een prositeit van 0,5 % en vaak veel minder tot 0,05 %. Dat wil zeggen dat deze tegels niet poreus zijn en dus niets kunnen opnemen.

Een correct onderhoud begint vanaf de plaatsing.

Na het opvoegen :

Na het opvoegen blijft er ALTIJD een cementsluier of waas/restanten van voegsel aan de tegels hangen. De vloerder mag nog zo zijn best doen om alles goed te reinigen. Er blijven steeds cementresten aan het oppervlakte van uw tegels hangen. Dit kan niet worden verwijderd met gewoon water.

Vanaf 48 uur na het opvoegen moet er dus een eerste onderhoud worden uitgevoerd met een cementsluier verwijderaar voor keramische tegels. Zeker daar op letten want producten voor beton of natuursteen hebben niet de juiste werking.

Dit product moet verdund worden in water volgens de richtlijnen vermeld op de verpakking. Omdat de voegen zelf ook op cementbasis zijn moeten deze dus op voorhand worden beschermd en worden nat gemaakt met water.

Het verdunde product gebruiken om in te schuren en minimaal 10 - 15 minuten laten inwerken. Er wel voor zorgen dat de oppervlakte nat blijft en niet opdroogt. (vloerverwarming uitschakelen)

Nadien het vuile water opnemen en verwijderen. Een aantal maal grondig naspoelen met klaar water is noodzakelijk om er voor te zorgen dat het product of losgekomen cementsluier zich niet terug kan vastzetten op uw tegels.

Indien er nog restanten zijn deze werkwijze herhalen tot alle sluier en vuil verwijderd is.

Wij raden aan om steeds een test uit te voeren op een aantal tegels alvorens de ganse oppervlakte op te kuisen.

 

Verdere onderhoud :

Een tegel moet of kan enkel worden onderhouden met ontvettende producten of niet zeep houdende producten. Immers reinigingsmiddelen met zeep gaan een vetlaag/film op uw tegels leggen.

Zeker niet te gebruiken : Lijnolie, Marseillezeep, Detol, Caroline of producten die promotie maken om een glanslaag achter te laten of om uw tegels te voeden.

Wel gebruiken : Amoniak, Dreft, Azijn, Stoomreiniger, Citroen, dus ontvettende producten.

Warm water zal ook beter werken dan lauw of koud water. Immers warm water ontvet beter.

Ook naspoelen met proper water is een aanrader.

Wij zijn ook geen voorstander van producten die worden verkocht in de vakhandel zoals Litofin of HG. Deze producten geven niet het gewenste resultaat.

 

Voor elk soort vlek of vervuiling bestaat een goede oplossing. Het is dus niet nodig om te panikeren als er toch een probleem zou opduiken.

Veel succes

 

SPAZIOCONTINUO :

Omdat Conducto steeds mee wil evolueren met wat de klanten wensen zetten wij volop in om dit nieuwe product nationaal te lanceren. Spaziocontinuo is een product dat toelaat om naadloos vloeren en wanden af te werken.

Het syteem bestaat uit een assortiment van producten die gelaagd worden aangebracht en onderling gecombineerd worden voor het verkrijgen van verschillende afwerkingen.

Wij hebben zeer veel geïnvesteerd in deze nieuwe techniek en hebben meer dan één jaar achter de schermen hard gewerkt om de producten te leren kennen, te leren verwerken.

Dit resulteert in een pak projecten en bestellingen. In november wordt een eerste zeer groot project uitgevoerd. Het restaurant van Chef's Table uit Burcht wordt volledig vernieuwd met onder andere deze techniek.

Ook een groot aantal partikuliere badkamers staan al in de planning.

De toonzaal is aangepast met presentaties zodat dit product in september via een grote mediacampagne officieel kan worden voorgesteld.

 

GEEN VOEGEN MEER - SLIJTVAST - EENVOUDIG ONDERHOUD - 2000 RAL kleuren en zoveel meer voordelen.

Kom snel langs en ontdek alle voordelen die dit product voor U heeft.

APRIl 2017 - MEI 2017

Keramische tegels worden tegenwoordig zowat ingevoerd van over de ganse wereld. De beste en meest vooruitstrevende producenten zijn toch nog steeds te vinden in Italië. Nieuwe trends en technische vooruitgang komen toch altijd als eerste uit Italië. Andere landen volgen meestal veel later.

Er worden tegels verkocht in België uit Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Turkije, Polen, China, Brazilië, Tunesie, Vietnam en vele andere landen.

Op zich zijn de productiemethodes, machines en grondstoffen min of meer gelijk. Er zijn niet zoveel producenten van de machines (persen, ovens, ...).

Het grote verschil zit vooral in de kwaliteitscontroles (vlakheid van de tegels, dikte, zichtbare fouten, rechtheid.) en productie volume.

In Europa hebben we een Europese norm waaraan elke tegel moet voldoen. Uiteraard ligt deze norm redelijk breed en kan elke producent de norm nog strenger maken en zorgen dat de tegels beter worden gecontroleerd.

Het grootste verschil zit hem natuurlijk in het productie volume. Wanneer men in Italië een nieuwe reeks produceert en nieuwe trend probeert te lanceren dan zal men de eerste producties niet al te groot maken. Men zal eerst de reactie op de wereldwijde markt afwachten. Ik zeg wereldwijd want uiteraard worden de tegels gemaakt voor alle landen en elk land heeft toch wel een aparte smaak.

De fabrieken die innoveren moeten dus veel investeren in nieuwe technieken, persen en andere waardoor deze tegels duur zijn. Pas nadat andere fabrieken deze tendens ook oppikken en er meer aanbod komt gaan de prijzen dalen. Als voorbeeld nemen we de keramische terrastegel in 2 cm dik. Toen men een 7 tal jaar geleden met deze tegels op de markt kwam dacht iedereen wat is dit nu weer. Deze tegels kosten in het begin dan ook meer dan 100 €/m². Nu vele jaren later maakt elke fabriek dit soort tegels en zijn de prijzen meer dan gehalveerd.

Nadien worden deze trends ook opgepikt door lage loon landen. Deze hebben dan het voordeel dat ze enkel de goed lopende tegels kunnen namaken en direct in een zeer groot volume. Men zal dus dezelfde tegels die Italië heeft ontworpen gaan namaken. Het namaken is zelfs zeer invoudig. In Italië en andere landen zitten echt ontwerp bureau's. Deze maken en creeren nieuwe tekeningen. Met dit ontwerp gaan ze dan naar de verschillende fabrieken. De fabrieken kunnen dan beslissen om het ontwerp al dan niet aan te kopen. Uiteraard gaan deze bureau's eerst naar hun grotere klanten en lopen dan langs bij al de rest. Het is dus niet verwonderlijk dat deze ontwerpen dan ook verkocht worden aan andere landen. Het is ook eenvoudig om een reeds bestaande reeks te copieren of licht aan te passen.

Ander verschil in gamma is dat als men in Italië een reeks maakt men direct zeer breed gaat. Men zal verschillende kleuren maken, verschillende formaten, mozaiektegels, decors enz... In lage loonlanden gaat men daarin nooit investeren want dat is te duur en geen massaproduct. Je zal daar meestal enkel 45/45 - 60/60 - 80/80 - 30/60 - 40/80 vinden.

Ook collega's die tegels invoeren uit het verre buitenland zitten met een schraal gamma. Immers alles moet met containers worden aangekocht en dit vraagt dus veel investering. Men zal dan ook nooit risico's nemen in de keuze want elke slechts keuze kost geld en is verloren voorraad.

Hier zit nu net het grote verschil met Conducto. Al reeksen die wij presenteren staan bij onze Italiaanse producenten op voorraad. We kunnen dus echt alles aanbieden. Daarom durven wij ook veel gewaagde keuzes maken. Indien deze toch niet verkopen dan is dat geen probleem. Zo hebben wij vaak de allernieuwste trends al voorgesteld, soms volgt de markt maar jaren later.

Omdat we niet alle tegels kunnen voorstellen is het vaak wel mogelijk om binnen een reeks andere formaten, decors enz... snel te bestellen. Alles is leverbaar. Wij laden elke vrijdag in Italië en de vrachten zijn dan reeds enkele dagen later bij ons.

 

Hoe een goede tegel dan kiezen :

Uiteraard is de eerste selectie op basis van smaak, formaat.

Zodra je als klant zicht hebt op een mooie tegel die U interesseert is het aan ons om U verder te informeren.

Land van oorsprong

Prijs/kwaliteit

Slijtgroep

Productie techniek en verschil tussen al de aangeboden tegels.

We gaan samen met onze klanten steeds verder in op de verschillen die er toch steeds zijn tussen alle aangeboden producten. Door zelf elke fabriek op regelmatige basis te bezoeken weten wij hoe elke tegel wordt gemaakt en welke technieken er worden toegepast. Wij krijgen ook veel feed-back van alle professionele vloerders, eigen vloerders en klanten en weten dus zo welke tegels echt super zijn. Ook dat is de reden waarom wij met vast partners werken.

We krijgen zelf dagelijks aanbiedingen en vragen van fabrieken om hun producten te verdelen. Uiteraard heeft elke fabriek mooi reeksen. Wij kijken echter naar het totaal beeld en gaan niet zomaar met elke producent werken.

We gaan eerst op prospectie in de fabriek, bekijken het volledige aanbod, bekijken de service na verkoop (klachten opvolging) en kijken uiteraard ook hun verkoopspolitiek.

 

Omdat er tegenwoordig zo een overaanbod is en het voor onze klanten dusdanig moeilijk is om te begrijpen vanwaar al die prijsverschillen komen heb ik deze tekst geschreven. Er zijn nog een massa andere elementen die ik later nog aan bod zal laten komen. Indien de lezer bijkomende vragen heeft aarzel dan niet om ons daarvoor te contacteren. Ook in de winkel gaan wij deze uitleg steeds geven en kunnen wij U als klant zelfs aantonen waar de verschillen zitten.

 

Maart 2017

Het terras seizoen is gestart. Daarom dat we ons deze maand focussen op de plaatsingen buiten. Ons klimaat is zeer grillig wat het moeilijk maakt om buitenwerken uit te voeren.

De laatste jaren is er een enorme evolutie geweest in keramische terrastegels. Waar we vroeger steeds tegels hadden met een dikte van 1 cm zijn er nu vooral keramische tegels in 2 cm dikte.

 

Plaatsing op tegeldragers :

De meest eenvoudige en kwalitatief beste methode is plaatsing op tegeldragers. De tegels worden gedragen op regelbare dragers.

Tegeldragers zijn er al vanaf een regelbare hoogte 0,8 mm tot ...

De dragers worden geplaatst op een stabiele ondergrond zoals chape, roofing, EPDM of andere afwerking.

De tegels liggen los op de dragers en hebben open voegen van 2 mm of groter naargelang de formaten van de tegels en keuze van de klant.

Voordelen :

Geen vorstschade meer (barsten, stukken uitvriezen ...)

Snelle plaatsing in alle weersomstandigheden

Geen vuile voegen meer

Milieu vriendelijk daar alle water weg kan in de ondergrond en niet dient te worden opgevangen met dure roosters.

Eenvoudig zelf te plaatsen

Kan eenvoudig worden weggenomen om leidingen onder te plaatsen of vorm van terras te veranderen.

 

Klassieke plaatsing :

Keramische tegels moeten steeds worden verlijmd op een chape en dit met een aangepaste tegellijm type C2TE - S1. Omdat de tegels een porosteit hebben van - 0,5% zullen ze niet hechten met een klassieke cementpap of mortelbed. Flexlijm zal zorgen voor een 100% hechting, uitzetting en flexibiliteit. Immers de tegels zijn onderhevig aan het klimaat. In de wintermaanden kan het 's nachts sterk vriezen en overdag in volle zon lopen de temperaturen al snel op. Deze grote schommelingen zijn de oorzaak van barsten en kapot gevrozen tegels.

Aan te raden is om de chape te waterdichten en/of een ontkoppelingsmat te plaatsen. Deze zal alle spanningen opvangen die kunnen ontstaan.

De voegen dienen steeds 100% waterdicht te zijn door op te voegen met een 2 componenten lijm genre Starlike van Litokol.

Als er water onder de tegels geraakt zal dit aanleiding geven tot vorstschade.

Het terras moet een minimale helling hebben van 1,5 % per lm.

Water is de grote boosdoener en dient dus zo snel mogelijk te worden afgevoerd naar een rooster. Zodra er water onder de tegels geraakt zal dit bij vorst uitzetten en ijs worden. Ijs zet sterk uit en zal onder de tegels de druk verhogen. Deze druk zal leiden tot barsten in de voegen, barsten in de tegels of kapotte tegels. Daarom is het aan te raden om na elke winter een visuele controle uit te voeren van het terras. Als er schade merkbaar is aan voegen dient dit direct te worden hersteld.

 

In onze toonzaal hebben wij alle mogelijke opstellingen zodat je als klant beide technieken kan vergelijken.

februari 2017 :

Alvorens de plaatsing van uw tegels aan te vatten is de keuze voor de juiste tegellijm zeer belangrijk. Elke ondergrond is anders en dient dus op voorhand te worden geëvalueerd.

Standaard moet de dekvloer 28 dagen drogen voor aanvang van de tegelwerken. Algemeen neemt men een droogtijd van 1 cm per week voor de eerste 5 cm chape. De meerdikte droogt dan telkens per 0,5 cm/week.

Een chape van 8 cm moet dus in principe 10 weken drogen.

 

Het is steeds aan te raden om op de chape een primer te plaatsen. Dit product is eenvoudig aan te brengen en zal de hechting optimaliseren.

Keramische tegels hebben een porositeit van 0,5% en minder. Daarom alleen al is een flexlijm absoluut noodzakelijk.

 

X11 : flexlijm die gebruikt mag worden voor keramische tegels tot formaat 60/60. Nieuwe chape of bezetting

         Norm : C2TE

K80 : flexlijm die gebruikt mag worden voor keramische tegels tot en met formaat 60/60. Nieuwe chape of bestaande chape. Heeft een iets grovere korrel en is ideaal voor dikbed werk.

         bevat nog meer harsen dan de X11.

         Norm  : C2TE

K77 : Superflex die mag worden gebruikt in alle omstandigheden. Vloerverwarming, binnen, buiten, tegel op tegel. grootformaat

         Norm : C2TE - S1

         Enkel tegellijm met label S1 mag worden gebruikt op vloerverwarming. S1 wijst op vervormbaarheid van de lijm

 

 

 

 

 

 

januari 2017:

 

Een ontkoppelingsmat is zeker altijd aan te raden. Zeker wanneer er moet gewerkt worden op houten ondergrond of ondergronden die onderhevig zijn aan spanningen en uitzetting.

Een ontkoppelingsmat wordt gelijmd met een hoogwaardige flexlijm, eventueel gecombineerd met eerst het aanbrengen van een primer.

Deze mat zal enerzijds een waterdichting verzorgen en anderzijds spanningen/bewegingen opvangen. Koude/warmte, doorbuiging.

 

Vloerverwarming :

Betegelen op vloerverwarming is op zich geen enkel probleem. Alleen dienen enkele belangrijke regels te worden gerespecteerd :

* Formaten liefst niet groter dan 60/60 en vierkante tegels. Verbanden worden afgeraden omwille van de verspringende voegen.

* Tegels plaatsen met een speciale flexlijm type C2TE S1 . Dit is een flexlijm die ook vervormbaar is tot 2,5mm doorbuiging.

* Droogtijd chape : 4 weken minimaal waarna de vloerverwarming gradueel moet worden opgestart. Na een opstart cyclus van gemiddeld 7 à 10 dagen mogen de vloertegels worden geplaatst. Uiteraard na uitharden van de lijmen en de voegen is het best om weer een opstartcyclus te volgen.

* Uitzetvoegen tegen de muren en zeker op vastgelegde plaatsen afhankelijk van de oppervlakte en vorm van de te betegelen ruimte. Maximaal oppervlakte van 24 m².

 

Wanneer je bij ons langskomt met uw plan dan bespreken wij de nodige uitzetvoegen en waar die zeker moeten komen. We maken een tegelplan in functie van het formaat van de gekozen tegels en de te betegelen oppervlakte.

 

Indien er gewerkt wordt met een ontkoppelingsmat is het mogelijk om het aantal uitzetvoegen te beperken. Opgelet, zelfs met een ontkoppelingsmat moeten er uitzetvoegen zijn.

Vanaf een 5 tal dagen nadat de chape is geplaatst mag er reeds een ontkoppelingsmat worden geplaatst en mogen de tegelwerken reeds aanvangen.

Indien er wordt gewerkt met een ontkoppelingsmat is het mogelijk om met tegels te werken die in verband worden geplaatst, bijvoorbeeld parketstrook tegels.

 

Opgelet :

Het zal altijd de vloerder zijn die de eindverantwoordelijk neemt. Hij bepaald waar de uitzetvoegen moeten komen en hoeveel.

Immers de vloerder is diegene die de aansprakelijkheid van 10 jaar moet garanderen.

Er zijn voorschriften en richtlijnen zowel van de leveranciers tegels, producenten lijmen als van het Wetenschappelijk Centrum WTCB. Deze voorschriften zijn geen wet en verschillen van land tot land en van producent tot producent.

 

conducto schluter ditra ontkoppeling

 

Back to Top
Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer. Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties.

Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Alles weigeren
Instellingen aanpassen
Sta alles toe
Cookie-instelling bewerken